معادن و محیط زیست
به صورت کلی تحولات معادن بعد از انقلاب صنعتی، زندگی انسان را با تفاوت بسیاری نسبت به گذشته مواجه کرد . بسیاری از مواردی که در گذشته به سختی به دست میآمد، دیگر با آن شدت سختی استخراج و به کارگیری مواد صورت نمیگرفت. استفادههایی از مواد معدنی کشف شد که در گذشته وجود نداشت و آگاهی در مورد آن نبود. یا حداقل میتوان اینگونه گفت که هنوز سیستمهایی وجود نداشت که استفاده امروزی که وجود دارد را بتواند انجام دهد.
بعد از پیشرفت کارخانجات و صنایع، یکی از موضوعاتی که همواره مورد توجه قرار گرفته و با چالشهایی نیز مواجه بوده است، محیط زیست است. متاسفانه به قیمت پیشرفت و دسترسی به امکانات بیشتر، بشر به موارد بسیاری آسیب رساند. محیط زیست از جمله مواردی بود که با آسیب بسیاری مواجه شد. وارد شدن خلل بر چرخه طبیعت و محیط زیست، آسیب دیگر به خوده بشر وارد میکند. حال در ادامه میخواهیم به این مسئله بپردازیم که معادن دقیقا چه آسیبی به محیط زیست و طبیعت وارد میکند و این آسیب دقیقا از چه طریقی صورت میگیرد.
تاثیرات مخرب معادن بر محیط زیست
تاثیراتی که محیط زیست از معادن میپذیرند، به دلیل عوامل مخربی غالبا منفی و مخرب است. این تاثیر در محیط زیست بر موارد مختلفی وارد میشود. به دلیل نوع ماهیت مواد معدنی و.... آسیبات جدی بر مواردی که در طبیعت از عوامل موثر یاد میشود وارد میشود که در این بخش قصد داریم به معرفی آنها بپردازیم.
اولین آسیبی که میتوان از آن یاد کرد مربوط به خاک است. خاک یکی از مهمترین مواردی است در زندگی انسان تاثیر مهمی را برجای میگذارد. کشاورزی وتامین خوراک در بستر خاک است که صورت میگیرد. اما معادن با ورود عوامل مخرب، خاک را تخریب میکنند.
ممکن است در هنگام برداشت مواد معدنی لایهای مغذی خاک برداشته شده و همین عامل ممکن است خاصیت حاصلخیزی را از آن سلب کند. مورد بعدی که معادن باعث آسیب میشود شامل آلودگی خاک است. این دو موردی که ذکر شد، خود به خود و به صورت طبیعی باعث از بین رفتن پوشش گیاهی میشد.
استخراج مواد در معادن ممکن است باعث آلودگی آب شود. آب بخش مهمی از زندگی بشر محسوب شده و در صورتی که وجود نداشته باشد حیات بشر با خطرات جدی مواجه میشد. از آنجایی که بسیاری از مواد معدنی شیمیایی بوده؛ ورود این مواد یا فرآوردههای آن، میتواند آب را دچار آلودگی کند. معمولا این آلودگی از طریق ورود به آبهای زیرزمینی صورت میگرفت.
اما میتوان این ادعا را داشت که مهمترین معایبی که استخراح معادن به روشهای مدرن و امروزی شکل میگیرد، مربوط به آلودگی هوایی است. ترشح گازهای سمی و.... آلودگی هوا را به ارمغان میآورند. این موارد به دلیل انفجارهایی است که در معادن رخ میدهد و علت آن نیز به ماهیت و خاصیتهای مواد باز میگردد.
تاثیرات مخرب استخراج در معادن بر انسان
تاثیرات منفی که معادن بر محیط زیست وارد میکنند بیان شد. حال سوالی که پیش میآید این است که این عوامل دقیقا چه تاثیرات منفی را بر انسان وارد میکند؟
باید بیان کرد که تمامی این عوامل دقیقا تاثیر منفی و مستقیم را در زندگی انسان خواهد داشت. این مواردی که ذکر شد زمین را در آستانه خطرات بسیاری قرار میدهد. ممکن است بیماریهای بسیاری به وجود آید که ناشی از عواملی همچون انفجارها و.... باشد. آلودگی هوا مستقیما بر ریههای انسان تاثیر میگذارد و ممکن است رگهای متصل به قلب را نیز با مشکل مواجه کند.
آلودگی هوا علاوه بر ایجاد اشکال در سلامت فیزیکی، ممکن است تاثیرات روحی و روانی مخربی ایجاد کرده و در اجتماع نیز چالشهای بسیاری را فراهم کند.