عوامل موثر در رشد کشاورزی
کشاورزی یکی از مهمترین نیازهای مردم را که غذا و گاها پوشاک میباشد را برطرف میکند. امروزه این مسئله تبدیل به دغدغه اصلی شده و بسیاری از کشورها به دنبال پیشرفت در این زمینه هستند. پیشرفت در این مسئله موجب ارتقای سلامت غذایی و همچنین افزایش در سلامت جسمانی بشر میشود. همچنین میتواند موجب رشد در اقتصاد کشور و.... شود.
به همین دلیل اهتمام و توجه به این بخش از اولویتهای کشور و بخشهای مختلف میباشد. از همین رو است که بسیاری از مسئولین و متخصصین مربوطه در فکر این هستند که بتوانند رشد در این زمینه را فراهم کنند. رشتههای مختلف دانشگاهی در این زمینه به وجود آمده است و به صورت آکادمی نیز تحصیل میشود. همچنین از ابزارآلات و ماشینهای بسیاری استفاده میشود که زمینه را برای رشد در کیفیت و کمیت فراهم میکند. حال میخواهیم عواملی را که در رشد کشاورزی موثر واقع میشود را بیان کرده و مطالبی را در این زمینهها بیان کنیم.
عوامل طبیعی
رشد محصولات کشاورزی رابطه مستقیمی با رشد محصولات دارد. کاشت داشت برداشت و سایر عوامل کشاورزی ارتباط مستقیمی با عوامل موثر در رشد محصول دارد. مثلا آب یکی از مهمترین معیارهای موجود در میزان رشد است. اغلب محصولات موجود در کشاورزی، نیاز بسیاری به آب دارند. به همین دلیل کاشت این نوع محصولات باید در محیطی صورت گیرد که دسترسی به آب بسیار موجود است. البته باید در استفاده از آب نیز دقت به عمل خرج شود. اینکه چگونه هم نیاز به آب را برطرف کرد و هم در مصرف صرفه جویی کرد بستگی به مهارت و تفندهایی است که مورد استفاده قرار میگیرد. مثلا استفاده از سیستم آبیاری هوشمند میتواند تا حد زیادی هم از مصرف جلوگیری کند و هم دقیقا میزان مورد نیاز آب را برطرف کند.
دما و میزان رطوبت هوا از جمله عوامل تاثیرگذار دیگر در رشد محصولات است. تشخیص درست اینکه چه محصولی در چه شرایط کاشت شود، خود نیز دارای اهمیت بسیاری میباشد و در صورت رعایت این موارد، تا حد زیادی میتوان به نتایج موفقیت آمیز دست یافت. مثلا خرما یک محصولی است که نیاز کمی به آب دارد و در مناطق خشک رشد پیدا میکند. به همین دلیل یک محصول کاملا کم خرج بوده و با وجود این میتواند دستاوردهای بسیاری را به وجود آورد.
بذر یا دانه در بستر خاک رشد پیدا میکنند. تشخیص این مورد که کدام خاک برای رشد و حاصلخیزی مناسب است و یا به صورت کلی کدام خاک با کام محصول متناسب است، میتواند بسیاری از مسیر را روشن کند. خاک شور اصلا مناسب کشاورزی نیست و فعالیت در آن صرفا به هدر دادن منابع و زمان است.
آفات و بیماریها از جمله مواردی هستند که به صورت پیش بینی شده و گاها هم غافل گیرانه به محصولات آسیب میرسانند. اما میتوان با به کارگیری یک سری ترفندها از بروز این مشکلات جلوگیری کرد. سمومی که وجود دارد میتواند غالب آفتها را نابوده کرده و سلامت محصولات را تضمین کند.
عوامل پیش بینی نشده میتواند بر رشد محصولات موثر واقع شود. گاها این عوامل آثار مخرب بسیاری را به وجود میآورند. مثلا سیلهای پیش بینی نشده و یا طوفانهای مخربی که ممکن است به وجود آید، بر محصولات آسیب و صدمات بسیاری را وارد میکند. در این مواقع شاید نتوان از بروز حوادث جلوگیری کرد.
فناوری و استفاده از ماشین و تجهیزات صنعتی
امروزه استفاده از فناوریهای روز در امور کشاورزی بسیار مرسوم شده است و به دلیل دستاوردهای مثبتی که استفاده از تجهیزات و ابزارات امروزی برای کشاورزی به وجود آوده است، فعالان در این زمینه را به استفاده از این ترفندها مجبور کرده است. مثلا آبیاری زمین از طریق سیستم آبیاری هوشمند یکی از این موارد میباشد.
کشت گلخانهای یکی از ترفندهایی بوده که امروزه نیز بسیار پرکاربرد بوده و این مورد را فراهم کرده است که بتوان در هر فصلی هر محصول و میوهای را در دسترس داشت.
ماشینها و تجهیزات صنعتی امروزه به جای حیوانات و نیروی انسانی را گرفته و سرعت را به این موارد اضافه کرده است. مثلا ماشینهای از جمله دروگر، تراکتور، کمباین، بیل مکانیکی و.... توانستهاند در فرایند شخم زنی، درو کردن، جدا سازی و.... تحولات عظیمی را به وجود آورند.
سرعت و کیفیت از جمله فوایدی است که با اضافه شدن این تجهیزات افزوده شده و توانسته است دغدغه بیشتر صنایع کشاورزی را برطرف کند.