آپرون فیدر
معادن برای تسریع بخشی در خطوط تولید خود از تجهیزات مختلفی استفاده میکنند که نوار نقاله یکی از آنها میباشد. استفاده از کانوایر زمانی ضرورت مییابد که معادن به دنبال جا به جایی مواد سخت، داغ، سنگین و نوک تیز میباشند. آپرون فیدر سیستم انتقالی است که این فرایند را ممکن میسازد و عامل سرعت و کیفیت را به خطوط معدنی اضافه میکند.
آپرون فیدر نوار نقالهای است که از صفحات فلزی تشکیل شده و نسبت به نوع دیگر کانوایرها، از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار است. جزء طیف وسیعی از نوار نقاله زنجیری بوده و با توجه به امکاناتش، توانایی انتقال حجم انبوهی از مواد در مسیرهای پر پیچ و خم و شرایط دمایی گوناگون را دارد.
با توجه به نیاز متنوع معادن، این دستگاه به صورت سفارشی طراحی و ساخت میشود تا بتواند راندمان مورد نظر را فراهم کند.
تجهیزات و قطعات آپرون فیدر
به صورت کلی ساختار آپرون فیدر بدین گونه است که مواد مورد نظر که نیازمند انتقال میباشد بر روی نواری به نام تسمه قرار گرفته و سپس شروع به حرکت میکند. این حرکت برای انتقال از نقطه مبدا به نقطه مورد نظر صورت میگیرد و برای به پایان رسیدن این فرایند، از قطعات مختلفی استفاده میشود. قطعات و تجهیزاتی که در آپرون فیدر مورد استفاده قرار میگیرد شامل موارد زیر است:
آپرون: بیان شد که قطعات بر روی تسمه کانوایر قرار گرفته و سپس شروع به حرکت و انتقال به نقطه مورد نظر میکنند. اما در آپرون کانوایر کمی تفاوت وجود دارد. آن تفاوت هم به نوع تسمه باز میگردد. تسمه مورد استفاده در این نوع سیستم، آپرون بوده که جنسی تقریبا کاملا متفاوت از جنس سایر تسمهها دارد. از فولاد سخت و ضد زنگ بوده که با توجه به نوع موادی که جا به جا میکند دارای ویژگیهایی همچون ضد سایشی، ضد ضربه و مقاوم در برابر روغن و آب و مواد شیمیایی میباشد. تمامی این موارد از ویژگیهای فولادی است که در این کانوایر مورد استفاده قرار میگیرد.
رولیک: قطعهای که عامل حفظ کننده و نگهدارنده تسمه نقاله است، رولیک نام دارد. در قسمت زیرین تسمه قرار گرفته و با حرکت و چرخشی که صورت میدهد، موجب حرکت تسمه نقاله و به صورت کلی دستگاه میشود. جنسی که برای این رولیکها استفاده شده است نیز از فولاد بسیار مقاوم بوده تا بتواند در برابر سایشی که ممکن است توسط تسمه و یا سایر عوامل به وجود آید، مقاومت خوبی از خود نشان بدهد. معمولا این خاصیت توسط روکشی که در رولیکها وجود دارد ایجاد میشود.
باید بیان شود که نوع دیگر رولیکها در ابتدا و انتهای دستگاه وجود دارد که درام یا توپی نامیده میشود که در ابتدا و انتهای دستگاه وجود داشته و یکی محرک بوده و اتفاقا باعث حرکت رولیکهای میانی نیز میشود.
موتور: تمامی انرژی مورد نیاز برای حرکت رولیکها که منجر به حرکت تسمه میگردد، از موتور صادر میشود. میزان قدرت انرژی صادر شده توسط موتور، بستگی به میزان سرعت آپرون دارد. به هر میزانی که نیاز به سرعت بیشتر باشد، باید قدرت موتور نیز افزایش یابد.
شاسی یا استراکچر: تمامی قطعاتی که نام برده شد و به موارد دیگر نیز اشاره خواهد شد، در درون یک سازه یا بدنه قرار گرفته که در اصطلاح به آن شاسی یا استراکچر گفته میشود. مقاومت و انعطاف دو عاملی است که در طراحی و ساخت شاسی در نظر گرفته میشود.
زنجیر: قطعهای که حرکت درام و رولیکها را به تسمه رسانده و حرکت تسمه یا آپرون را صورت میدهد زنجیرهایی است که معمولا در قسمت جانبی دستگاه وجود دارد. زنجیرها نیز باید همچون قطعات دیگر، شرایط و ویژگیهای مقاوم بودن لازم را دارا بوده و به همین دلیل است که جنس آن از فولاد میباشد.
گیربکس: سرعت چرخش و قدرت موتور توسط این قطعه مشخص میشود و عامل بسیار مهمی در میزان بهرهبری یک خط تولید است.
تابلو برق: تمامی فرایندهایی که ذکر شد توسط تابلویی که در بیرون دستگاه وجود دارد، کنترل میشود. یعنی شروع، توقف، میزان سرعت و.... میتواند توسط اپراتور و دستگاه تابلو برقی که وجود دارد، کنترل شود.
چرا به آپرون فیدرها نیاز است؟
موادی که توسط دستگاه آپرون فیدر جا به جا میشود، شامل مواد صنعتی است که خاصیتهای متفاوت با دیگر صنایع دارد. دستگاه و سیستمی که برای این نوع از صنایع طراحی شود، باید دارای ویژگیهایی باشد که بتواند شرایط سخت محیطی که در آن کار میکند را داشته باشد. در یک چنین صنایعی امکان اینکه فشارها و عوامل مخربی بر دستگاه وارد شود، وجود دارد. بنابرین باید به گونهای طراحی شود که بتواند این شرایط را تحمل کرده و در صورت بروز حادثه بتواند به حالت ابتدایی باز گردد.
حال سوالی که در این میان پیش میآید این است که چه ضرورتی برای استفاده از آپرون فیدر در صنایع مختلف از جمله معادن وجود دارد؟
امروزه و به دلیل گسترش استفاده از مواد معدنی که حاصل افزایش جمعیت بوده است، دیگر نمیتوان از روشهای سنتی که در گذشته استفاده میشد، استفاده کرد. این دستگاه به دلیل اینکه عامل کیفیت و سرعت را به خطوط اضافه میکند، مورد استفاده قرار میگیرد.
بنابرین میتوان اینگونه نتیجه گیری کرد که اگر صنایع به دنبال سود و کیفیت هستند و همچنین بتوانند نیازهای امروزی بشر را برطرف کنند، باید از یک چنین سیستمهایی همچون آپرون فیدراستفاده کنند. حتی اگر هزینه تجهیز این خطوط زیاد باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد معدن کاری و تجهیزات مورد نیاز آن کلیک کنید.
تاریخچه استفاده از آپرون فیدر
اطلاعات دقیقی از اینکه این دستگاه دقیقا از چه تاریخی در صنایع مورد استفاده قرار گرفت، وجود ندارد. اما میتوان با بررسی سیر تحولی که این دستگاه متناسب با پیشرفت بشر به آن دچار شد، شکل ابتدایی و نوع پیشرفت آن را ترسیم کرد. در ابتدا این نوار نقاله به شکل کاملا ساده و با استفاده از تسمه فلزی مورد استفاده قرار گرفت. بدون شک در یک چنین شرایطی وجود این تسمه نتوانست آنچنان کمکی به بشر صورت دهد. گرچه وجود سیستم انتقال نیز توانست نسبت به نوع و روشهای سنتی که وجود داشت، آثار مثبت بسیاری را ایجاد کند.
در قرن بیستم و بروز انقلاب صنعتی، تحول بسیاری در صنایع به وجود آمد. فلزات گوناگون و مختلف به همراه آلیاژهایی که از قبل وجود داشت و به استحکام آن افزوده شد نیز توانستند نقش و تحول بسیاری را صنایع به وجود آوردند که منجر به ابداعات جدید شد. به همین دلیل و بعد از این ابداعات، در این قرن، آپرون فیدرها نیز گسترش یافتند. کاربرد فولاد ضد زنگ و ضربه بیشتر شد و به جای استفاده از فلزات در تسمه این دستگاه، از این نوع فولاد استفاده شد. بعدها و با پیشرفتی که در تکنولوژی و.... به وجود آمد، عامل دقت و سرعت نیز بر این سیستم اضافه شد.
امروزه همچنین این پیشرفت ادامه دارد و سیستمهای جدیدی برای ادامه بهبود کیفیت و برطرف کردن نیاز بشر به وجود آمده است. مثلا امروزه سیستم توزیندار در آپرون فیدر مورد استفاده قرار میگیرد. منظور از سیستم توزیندار به تجهیزاتی گفته میشود که میتواند میزان وزنی که جا به جایی مواد صورت گرفته است را محاسبه کند.
کاربرد آپرون فیدر در صنایع
با توجه به قدرت و سرعتی که دستگاه آپرون فیدر دارد، استفاده مختلف و متفاوتی از این سیستم در صنایع مختلف صورت میگیرد. این سیستم انتقال تبدیل به انتخاب اول بسیاری از صنایع از جمله:
صنایع فولادی: استفاده از آپرون فیدر در صنایع فولادی از موارد پرکاربرد و ضروری بوده و میتواند سرعت را به خطوط تولیدی در این صنایع اضافه کند. یکی از کاربردهای این دستگاه در مرحله استخراج و انتقال از سنگ آهن میباشد. خطوط تولید در صنایع فولادی فقط شامل استخراج نیست. این دستگاه میتواند مواد مذابی که در این خطوط به وجود آمده است را نیز جا به جا کند.
صنایع بازیافت: امروزه صنایع بازیافت از مهمترین صنایعی است که کاربرد بسیاری پیدا کرده است. بازیافت کاغذ، شیشه، فلزات و.... میتوانند مورد بازیابی قرار گیرند. از آپرون فیدر برای بازیافت شیشه و فلزات استفاده میشود. فرایند انتقال و جا به جایی از مهمترین موردی است که در این صنعت استفاده میشود. به دلیل وجود حجم انبوهی از مواد که در این صنعت وجود دارد، انتقال و جا به جایی آن عملا بدون استفاده از نوار نقاله امکان پذیر نیست. به همین علت است که از این کانوایر استفاده میشود.
صنایع سیمان: شاید بتوان این دعا را داشت که مهمترین کاربرد آپرون فیدر، در صنایع سیمان است. اولین گزینهای که طراحان برای صنعت سیمان در نظر میگیرند، همین نوار نقاله است. در این صنایع نیاز به دستگاهی است که بتواند جا به جایی مواد انبوه و سنگین را در مدت زمان کوتاهی انجام دهد. این دستگاه است که میتواند این اقدامات را انجام داده و حجم انبوهی از سنگینی و بار تولید را بر دوش بگیرد. سیمان یکی از مهمترین مصالح ساختمان سازی بوده و نقش بسیار مهم و اساسی را ایفا میکند.
صنایع شیمیایی: انتقال مواد شیمیایی نیازمند این است که از تجهیزات و سیستمهای مخصوصی استفاده شود که آسیبی به آن وارد نشود. همچنین با واردشدن این آسیب خطوط انتقال و تولید آسیب خواهد دید.
صنایع غذایی: درست است که آپرون فیدر بیشتر برای جا به جایی مواد صنعتی است. اما میتوان از آن در صنایع غذایی نیز استفاده کرد. اما این استفاده بیشتر معمولا برای جا به جایی مواد اولیه صورت میگیرد. تجهیزات و دستگاهی که در صنایع غذایی مورد استفاده قرار میگیرد باید دارای موارد و استانداردهای بهداشتی باشد. آپرون کانوایر بیشتر برای انتقال غلات و حبوبات استفاده میشود.
آپرون فیدر چه تفاوتی با سایر نوار نقالهها دارد؟
از لحاظ قطعاتی که برای آپرون کانوایر استفاده شده است هم تفاوتهای با سایر نوع نوار نقالهها وجود دارد و هم اشتراکاتی نیز موجود است. از لحاظ نوع کارکرد با وجود تفاوتهای که موجود است، اما تقریبا میتوان گفت که هر نوع از این دستگاه یک کارکرد واحد را صورت میدهد. کار در این سیستم این است که مواد انبوه را از یک نقطه به نقطه مورد نظر برساند. بنابرین کارکرد کلی در این سیستم مشترک و واحد است. اما یک سری تفاوتها وجود دارد که بنابر شرایط مختلفی است که در صنایع ایجاد میشود. همین تفاوتها است که موجب به وجود آمدن سیستمهای مختلف شده است. این عوامل شامل موارد مختلفی میباشد. مثلا سرعت در برخی از خطوط باید بیشتر از حد معمول و غالب باشد. همین امر موجب میشود که سازندگان به فکر استفاده از موتوری قدرتمندتر و استفاده از تسمهای شوند که این میزان کشش را داشته باشد.
وزن مواد، نوع حمل مواد که آیا به صورت بسته بندی است یا فلهای قرار است این جا به جایی صورت گیرد؟ آیا جا به جایی که قرار است صورت گیرد به صورت خط مستقیم است یا شیبهایی در این خطوط وجود دارد؟ دمایی که دستگاه قرار است در آن کار کند چگونه است؟ آیا این دستگاه باید از خطوط حرارتی عبور کند یا خطوط سردکننده مد نظر است؟ تمامی این موارد ذکر شده موجب شده است که سیستمهای انتقال مختلف و متنوعی به وجود آید که بتواند در شرایط مختلف استفاده شود.
تفاوتی که در این سیستم با سایر نوع نوار نقالهها وجود دارد شامل موارد زیر میباشد:
تسمه را میتوان مهمترین عامل در تفاوت ساختار آپرون فیدر با سایر نوع نوار نقالهها دانست. زنجیرها در آپرون کانوایر بسیار مقاومتر از تسمههایی است که در سایر نوار نقالهها استفاده میشود. معمولا در نوار نقالهها از لاستیک، پارچه و گونههای مختلف پلاستیکها استفاده میشود.
حجم و وزن موادی که توسط آپرون فیدر جا به جا میشود بسیار بیشتر از سایر کانوایرها میباشد. ویژگی مقاومت و استحکام از جمله مواردی است که برتری آپرون فیدر را نسبت به سایر نوع کانوایرها محقق کرده است.
نوع موادی که در آپرون فیدر جا به جا میشود نیزکاملا متفاوتتر از سایر کانوایرها است. آپرون فیدر مواد داغ و چسبنده را جا به جا میکند که تسمه سایر نوار نقالهها به هیچ عنوان نمیتوانند این فرایند را انجام دهند. سایر تسمه نقالهها نه میتوانند استحکام خوبی داشته باشند و نه خاصیتهایی همچون عدم چسبندگی و ضد حرارت را دارا باشند.
ظرفیت و راندمانی که توسط آپرون فیدر میتواند جا به جا شود بسیار بیشتر از میزانی است که توسط سایر نوار نقالهها جا به جا میشود. بنابرین صنایع و معادنی که از این دستگاه و سیستم استفاده میکنند میتوانند حجم عظیمی از استخراج مواد و همچنین انتقال و جا به جایی آن را انجام دهند. بنابرین استفاده از آپرون فیدر حتما میتواند مزیت اقتصادی داشته باشد. بله درست است که هزینه ابتدایی که برای تجهیز خطوط صرف این دستگاه میشود در نگاه اول بسیار باشد. اما به دلیل اینکه این دستگاه میتواند حجم بسیاری از امورات تولید در صنایع را انجام دهد، میتوان گفت که استفاده از آن توجیه اقتصادی دارد.